FINLAND
kontaktebban.fi
+358 9 886 114 60

Spännande påskläsning!

17.04.2019 kl. 12:42

Spännande läsning inför påsklovet

 

Spänning lockar många läsare, både stora och små. Nu inför påsklovet vill vi därför tipsa om några böcker för de som gillar deckare. Vår bibliotekarie Micke har valt ut böcker för olika åldrar.

 

Åk 1-2

 

 

 

 

 

 

 

 

Sara och Arach tycker om att hjälpa polisen lösa brott. Efter skolan brukar de gå till pappas café Lilla kaféet. En dag ser de en kille som tappar sin plånbok där.De springer  efter för att ge honom plånboken. Men han försvinner. När de tittar i plånboken ser de att det inte är killens plånbok. Har han stulit den? Suzanne Mortsensens bok Stulen plånbok är lättläst och finns både som e- och ljudbok. 

Tredje delen av Hemliga Klubben, Fallet med det mystiska skenet, av Susanne McFie är perfekt för alla som gillar mysterier! Moa och Måns har bildat Hemliga Klubben för att lösa mystiska saker som händer. Staden är full av besökare som vill beundra evenemanget Ljus i Alingsås. Plötsligt dyker ett mystiskt sken upp och någon verkar vilja förstöra ljusdesignerns mästerverk. Moa och Måns ska lösa fallet utan att avslöja hemliga klubben. Till sin hjälp har de sitt hemliga skriftspråk som de använder när de inte kan prata med varandra. Dags för fallet med det mystiska skenet. 

Åk 3-4

En regnig kväll dyker en liten flicka upp med ett märkligt problem. Hennes familj hittade en mycket dyrbar, kinesisk urna uppe på vinden, men bara några dagar senare försvann den och återfanns krossad i grannens soptunna. Är det en stöld som har gått snett eller ligger det något annat bakom? Polisen har kört fast så Kalle och Dilsa tar sig an det knepiga fallet. Tavlan i Tallkrogen är den tionde boken i serien om Kalle Skavank av Petrus Dahlin och Sofia Falkenhem.

Patrik och pensionärsmakten av Malin Klingenberg. 
Den här dagen kommer att bli den mest spännande i Patriks liv, fast det vet han inte ännu. Helt snart kommer han att bli retad av klassens värsting Irene och rymma från skolan. När han stiger på bussen som skall ta honom hem, hamnar han av misstag på en gruppresa för pensionärer. Vad pinsamt!
Men när det framkommer att en av seniorerna blivit kidnappad hittar Patrik plötsligt sig själv mitt i ett spännande och fartfyllt äventyr. Skall Patrik och pensionärerna hitta fram i tid för att rädda den kidnappade Elsa? Och vilken roll spelar elaka Irene i kidnappningen?

Åk 5-6

Holger Zork och Anagram-mysteriet av Lennart Lundstedt. Holger Zork kastas rakt in i ett äventyr, där det gäller att tolka konstiga meddelanden och anagram från ett par otrevliga herrar som är ute efter att sabotera ett stort idrottsevenemang.

Under en himmel av glas av Martin Widmark. Det finns människor som är beredda att offra sina liv för något de tror på. Och så finns det människor som är beredda att offra andra människors liv. När de här människorna möts kan det bli riktigt farligt. Tack vare ett stipendium får David och Larissa åka till världens mest avancerade maringeologiska forskningsstation, belägen på en plattform i norra Atlanten. Det visar sig att stationen ägs av den ryske sociologen Vogoros, en gång i tiden känd för sina extrema idéer om idealsamhällen.  Ett underjordiskt vulkanutbrott rakt under dem gör att havsbottnen måste inspekteras, och de kan inte motstå frestelsen att smyga ombord på den ubåt som styr ner i djupet. Med förfäran inser de att Vogoros håller på att förverkliga sina idéer om ett idealsamhälle, 407 meter under havsytan: i Subtopia – skyddat under en himmel av glas.   

Åk 7-9

Mordet på Orientexpressen av kriminalromanernas drottning, Agatha Christie, är en storsäljande klassisk deckare som även blev film hösten 2017. På ett tåg från Istanbul till Calais mördas en passagerare i en lyxig förstaklassvagn och det finns lika många misstänkta som passagerare. Skuld, rädsla och hämnd är känslor som berör läsaren och boken erbjuder härlig spänning för äldre elever.

Skärvor av J av Magnus Ljunggren. En sensommarkväll i augusti försvinner Saras bästis, Julia. Efter försvinnandet börjar händelser och personer att flätas ihop på ett ödesdigert sätt och sakta anar Sara att hon inte visste allt om sin barndomsvän. Julia var det blonda yrvädret som gjorde som hon ville, men vem var hon egentligen? Trådar börjar nystas upp, som visar sig leda till personer som står Sara närmast. Personer som betyder allt för henne. Det finns så många rykten, så många som säger saker och säger att de vet vem Julia var och när Sara försöker foga ihop skärvorna av J så börjar en ny bild att framträda … En thriller där nagelbitande spänning, sorg och saknad vävs ihop i gastkramande läsning!

Gymnasiet


För elever i gymnasiet (och kanske även för dig som lärare) rekommenderar vi Springfloden av Cilla och Rolf Börjlind. År 1987 begås ett sadistiskt mord på en ung kvinna av tre gärningsmän och en ung pojke blir vittne. Mordet verkar inte gå att lösa och hamnar snart på hyllan. Femton år senare försöker Tom Stilton lösa fallet samtidigt som han kämpar med psykiska och privata problem. År 2011 börjar en studerande på polishögskolan gräva i fallet igen och inser att mordutredaren Tom Stilton är som uppslukad av jorden. 

Avgrundens änglar av Magnus Nordin. Louise Hjelm är kriminalinspektör och det blir hennes sak att lösa fallen med de försvunna unga kvinnorna. Ett olöst fall kastar en mörk skugga över staden och polisen har inga spår, inga ledtrådar. Men det är fler som engagerar sig i övergreppsbrotten och försvinnandena. När Magnus Nordin är tillbaka med en ny spänningsroman griper svärtan och våldet tag. Verkligheten bakom chatsidornas fasader är allt annat än vacker. Unga flickor söker bekräftelse, eller till och med kärlek och blir lättlurade offer för män med onda avsikter. Historien som rullas upp är lika mörk som brutal och den är en del av vårt samhälle.

 

Vi hoppas på många spännande lässtunder. Glad påsk!

Fanny Tuuri