FINLAND
kontaktebban.fi
+358 9 886 114 60

På kommande i Ebban

08.02.2017 kl. 14:26
Nytt i Ebban inom kort: Inspirerande ikoner av Linda Bondestam och en tydligare kategorisering enligt ålder och intresseområden så att eleverna lättare hittar fram till lockande läsning.

 Tydligare kategorisering

En ny version av Ebban är under utveckling! Inom kort kommer Ebban att ha ett nytt utseende som gör det lättare att hitta fram till lockande läsning. Ebbans bibliotekarie Mikael kategoriserar innehållet i Ebban så att det ska passa elevens intressen. E-böckerna och ljudböckerna kommer att vara arrangerade enligt ålder och intresseområden så att eleverna själv ska hitta just den bok som intresserar dem.

 

Inspirerande ikoner

De nya kategorierna får var sin inspirerande ikon. Med hjälp av kategoribeskrivningarna och Linda Bondestams färgglada ikoner blir själva letandet efter lockande läsning en upplevelse i sig.
 

Smakprov på kategorierna för åk 1-6
 

   Spännande & klurigt

Polis, polis! Vi har haft inbrott! Här har varit tjuvar! Det här är ett fall för mästerdetektiven....  Här hittar du allt från roliga till riktigt spännande bladvändare om busiga bovar och kluriga brott. Men de åker väl alltid fast till slut? Ja, du måste läsa och se efter själv.
 

   Världen runt omkring mig

Runtomkring världen lever människor med olika religioner, traditioner och språk. Böckerna här kan handla om berättelser från andra länder, eller så om människor som är olika och träffas. Det är böcker som vill berätta om att världen runt omkring dig är full av människor som är alldeles annorlunda, och ändå helt lika.
 

   Sport

Ishockey, fotboll, innebandy, parkour, skateboard, hästhopp, simning, basket, dans... Ja, jag kan inte räkna upp alla roliga sporter som finns, men här kan du läsa om de flesta av dem!

 

Smakprov på kategorierna för åk 7 och uppåt

   Feelgood & humor

Vissa böcker får dig att skratta högt, andra att le inombords. Vissa böcker har bara en sån där feelgood känsla helt igenom, eller berättar om allt det jobbiga med en sån glimt i ögat att man bara måste kalla det humor. Här är de böckerna.
 

   Svåra saker

Vissa böcker är inte roligt att läsa. De handlar kanske om döden, eller om utanförskap. Beskriver hur det känns att bli dumpad eller när hela världen är svart. Dessa böcker kan det vara jobbigt att börja med, men det brukar ändå kännas väldigt bra att ha läst dem. Ibland kanske man bara vill läsa om riktigt sorgliga saker för att känna att man har det bra. Ibland kan det kännas som att något liksom lättar inuti när man får läsa om att det kan kännas lika hemskt också för någon annan.
 

   Skolan

Skolan är bäst? Eller... skolan är värst? Vad vi än tycker så är skolan platsen där mycket i våra liv händer. Skolan är så mycket mer än bara lektioner radade efter varandra. Här finns vännerna och kärleken, men också utanförskapet och mobbningen. Här traskar vi år ut och år in i samma korridorer, men varje dag är ändå helt ny! De här böckerna handlar om skolan, med allt vad det innebär.

 

Kategorierna och ikonerna hjälper alla att hitta nya böcker - den som brukar ha svårt att hitta intressant läsning får hjälp på traven och den som brukar sluka böcker kanske hittar helt nya berättelsevärldar!

Jemima